جوان در آینه رهنمودهای رهبر معظم انقلاب
1- اهمیت جوانی
جوانی؛ نعمتی بزرگ
جوانی یک نعمت بزرگی است که یک بار به هر انسانی داده میشود. یک دوره معینی هم دارد. از آن دوره که گذشتید، از برکات آن دوره میتوانید استفاده کنید... اشتباه است اگرخیال کنیم میشود جوانی را کلا به غفلت گذراند؛ اما در پیری یک انسان ذاکرو شاکر خدا بود. نخیر، نمی شود. این ذخیرهای که شما در جوانی فراهم میکنید، این ذخیره همه عمرشماست تا آخر؛ چه ذخیرۂ جسمی، چه ذخیرۂ فکری، چه ذخیرۂ قلبی و روحی. این ذخیره شماست تا آخرعمرو ذخیره ابدی شماست برای زندگی ابدی که حیات واقعی آنجاست.
بهترین دوران برای فراگیری
جوانی بهترین دوران برای فراگیری است. به تعبیر بهتر، جوانی بهترین زمان و موقعیت برای صیرورت واقعیت انسانی است. این فراگیری فقط فراگیری مغز شما نیست؛ فراگیری دل و جان شما نیز هست. بسیاری از خصوصیات والای انسان فقط در جوانی قابل کسب است.
جوان؛ سرشار از امید و نشاط
جوان سرشار از امید و نشاط است و مایل است کاری را به او محول کنند و آن را با شجاعت و خطرپذیری انجام دهد.
بهترین دوران برای خودسازی
از خودتان مراقبت کنید. مراد من مراقبت فیزیکی نیست؛ مراقبت کنید در معنویت، در تهذیب نفس. این به شما کمک خواهد کرد. شما جوانید، دل هایتان پاک است، روح هایتان شفاف است. دست یافتن به رتبه هاو مقامات معنوی و روحی در سنینی که شما هستید، شاید بتوان گفت ده برابر آسان تر است برای کسی در سنین من. شما جسم یک ژیمناست جوان را در تحرکات گوناگون نگاه کنید. ببینید چقدر عضلات و بندهای بدن او قابل انعطاف اند که یک آدم مسنی، مثل بنده به هیچ وجه یک صدم آن را هم نمی تواند برای خودش به وجود بیاورد. این قدرت انعطاف، یک توانایی است و عین همین در روح وجود دارد، در جان انسان، در دل انسان وجود دارد.
2- وظایف جوان انقلابی
خودسازی
جوانان خودسازی کنند؛ هم خودسازی علمی، هم خودسازی اخلاقی و معنوی و دینی، هم خودسازی جسمی.
در کنار تحصیل علم و دانش، از فرصت جوانی برای تهذیب نفس و انس با خدا و آشنایی عمیق با معارف اهل بیت عالی بهره ببرید.
عدالت خواهی
یک لحظه از درخواست و مطالبه عدالت کوتاهی نکنید؛ این شأن شماست. جوان و دانشجو و مؤمن، شأنش همین است که عدالت را بخواهد. پشتوانه این فکرهم با همه وجود خودم هستم و امروز بحمدلله نظام هست.... گفتمان عدالت خواهی را فریاد کنید؛ اما انتقاد شخصی و مصداق سازی نکنید.
رفتار اندیشمندانه و عاقلانه و اخلاقی
از جمله چیزهایی که به خصوص در رابطه با جوانان لازم است به آنها گفته شود و آنها به آن هدایت شوند، سوق دادن آنان به اندیشیدن، تعقل، اخلاق اسلامی، حلم، اجتناب از شتاب زدگی و عجله در امور، اجتناب از تندخویی و اعمال خشونت است. در محیط اسلامی آن وقتی میشود حقایق را به اعماق دلها نفوذ داد که زبان لین، رفتار اندیشمندانه و عاقلانه در میان باشد.
انس با قرآن
اگر جوان مسلمان با قرآن انس پیدا کند و فرصت تدبر در قرآن را به خود بدهد، بسیاری از شبهات دشمنان بی اثر خواهد شد. انس با قرآن خیلی خوب است. هرروزی یک مقدار قرآن بخوانید؛ ولونیم صفحه. مواظب باشید ترک نشود. قرآن را باز کنید؛ نیم صفحه، دو آیه، با توجه بخوانید.
شناخت نظام سلطه
نظام سلطه را با تمام ابعاد و لایه هایش بشناسید و اهداف و راهبردهای واقعی آن را تحلیل کنید و برای رویارویی با آن، تمام ظرفیتهای خودتان را به کار گیرید.
کتاب خوانی و افزایش مطالعه
من گمانم این است هرکسی، هر جوانی و هر دانشجویی که بداند این انقلاب و این نظام، کشور را از دست چه گرگهای خون آشامی گرفته و چه زحماتی را دراین ۲۲ سال تحمل کرده تا به اینجا رسیده و چه دشمنی هایی با آن شده و الان هم در کمین آن است، کاملا میفهمد که در این نظام چه باید بکند؛ یعنی وظیفه خودش را حس میکند و تشخیص میدهد. جوان ایرانی، هم روشن بین و باهوش است، هم سیاسی است؛ لذا جای ابهام باقی نمی ماند؛ بنابراین علاجی که من پیشنهاد میکنم، کتاب خوانی، افزایش مطالعه و کشاندن اجتماعات دانشجویی به بحثهای صحیح و حقیقی، نه بحثهای انحرافی است.
احساس مسئولیت آگاهانه
آنچه برای شما جوانان مثل دیگران مهم است، عبارت است از احساس مسئولیت آگاهانه. .. احساس مسئولیت، یعنی انسان همان طور که به فکر زندگی، معیشت، اشتغال، ازدواج و هرچیز مربوط به خود است، نسبت به اهدافی که از خود او فراتر است هم احساس مسئولیت کند؛ اهدافی که به خود او محدود نمی شود؛ بلکه مربوط به مجموعه، ملت، تاریخ و بشریت است.
انسان باید در قبال این هدفها هم احساس وظیفه، تعهد و مسئولیت داشته باشد. هیچ انسان و هیچ جامعهای بدون این احساس تعهد، به قلههای رفیع سعادت نخواهد رسید. این احساس مسئولیت و تعهد باید آگاهانه باشد. فرد باید بداند که به دنبال چه چیزی است و موانع راه را بشناسد. این امر همان احساس مسئولیت آگاهانه است.
تحصیل، تهذيب، ورزش
دورة جوانی، دوره توانایی است. این توانایی در چه چیزهایی باید به کار رود؟ به اعتقاد من عمدتا در تحصیل علم، در ایجاد صفای نفس و روحیه تقوا در خود و ایجاد نیروی جسمانی در خود که ورزش باشد، به کار رود. این سه مورد عمده است؛ یعنی اگر در یک جمله کوتاه از من بپرسند که شما از جوان چه میخواهید؟ خواهم گفت: تحصیل، تهذیب و ورزش.
برخورد جدی درباره مسائل اساسی کشور
ما از جوانان عزیزمان، چه دختران و چه پسران، توقع داریم که درمورد مسائل اساسی کشور جدی باشند و جدی برخورد کنند. پیشنهاد میکنم روی این مسئله «جدی بودن» فکر کنید. بعد خواهید دید خیلی از کارهایی که در گوشه و کنار انجام میگیرد، ناشی از جدی نبودن است.
احساس مسئولیت درباره مسائل انقلاب
قشر جوان بایستی همیشه نسبت به مسائل انقلاب احساس مسئولیت کند و خودش را از مسائل انقلاب برکنار نداند. انقلاب، امروز چه تکلیفی را به او املا میکند؟ از او چه میخواهد؟ او چه نقشی میتواند در پیشبرد انقلاب داشته باشد؟ وظیفه او چیست؟
داشتن فهم سیاسی
عالمترین. عالمها و دانشمندترین. دانشمندها را هم اگر مغزو فهم سیاسی نداشته باشند، دشمن با یک آبنبات ترش میتواند به آن طرف ببرد، مجذوب خودش کند و در جهت اهداف خودش قرار دهد. این نکات ریز را باید جوانان ما درک کنند.
بنده دلم میخواهد جوانان ما، شما دانشجویان، چه دخترو چه پسرو حتی دانش آموزان مدارس، روی ریزترین پدیدههای سیاسی دنیا فکر کنید و تحلیل بدهید. گیرم که تحلیلی هم بدهید که خلاف واقع باشد!؟
حراست از نظام
جوان با هوشیاری و حوصله و همت جوانی اش باید در محیط کار، تحصیل و مسئولیتهای آینده، همه همتش این باشد که از نظام حراست کند.